Medicijn en zorgverzekering

Doordat zorgverzekeraars elk jaar met nieuwe aanvullende verzekeringen komen en veelal ook jaarlijks de dekking en/of premie van hun bestaande producten aanpassen is het voor consumenten financieel aantrekkelijk om elk jaar opnieuw na te gaan of de huidige zorgverzekering nog voldoende aansluit bij de persoonlijke situatie.

Welke zorgverzekering

Welke zorgverzekering voor u het beste is hangt af van uw persoonlijke situatie.  Belangrijk is om na te gaan of er veranderingen zijn opgetreden in uw persoonlijke situatie die van invloed kunnen zijn op uw zorgconsumptie en welke dekking in uw specifieke situatie nu gewenst is.

Bent u jong en/of gezond, dan kiest u misschien alleen de basisverzekering. Daarin verschillen de zorgverzekeraars nauwelijks van elkaar. Immers de basis verzekering is voor iedereen gelijk.

Indien u - als gevolg van een ziekte of aandoening - zorgkosten verwacht of moet maken, dan kan een aanvullende verzekering uitkomst bieden. Belangrijk is dan wel om het juiste product te kiezen. De verschillen in dekking  en premie van aanvullende  verzekeringen zijn erg groot.

Aanvullende zorgverzekering en de vergoeding van medicijnen

Bij een aanvullende verzekering kunt u bijvoorbeeld denken aan extra dekking voor alternatieve geneeswijzen, fysiotherapie, tandheelkundige hulp (een specifieke aanvullende tandartsverzekering) en aanvullende dekking voor geneesmiddelen.

Als het gaat om de vergoeding van eigen bijdrage medicijnen of van medicijnen die niet vanuit de basisverzekering worden vergoed, dan kunnen de onderlinge verschillen in de dekking van medicijnen in een aanvullende verzekering best groot zijn. Met name de duurdere aanvullende verzekeringen geven veelal een  (gedeeltelijke) vergoeding voor eigen bijdrage medicijnen. En sommige vergoeden ook medicijnen die niet vanuit de basisverzekering worden vergoed.

Er geldt voor aanvullende verzekeringen geen wettelijke acceptatieplicht en sommige  zorgverzekeraars hanteren daarom aanvullende  gezondheidseisen voor dure aanvullende verzekeringen.

Vrije zorgkeuze

Wilt u volledig vrije zorgkeuze en zelf kunnen beslissen naar welk ziekenhuis of naar welke zorgverlener u gaat, of laat u dat over aan de zorgverzekeraar. Het type polis dat u heeft (restitutie, natura, combi of natura budget) bepaalt de mogelijkheden en de vergoeding die u krijgt. Lees meer ....

Wel/niet verzekeren

Soms kan zelfs voordeliger zijn om niet alles te willen verzekeren, maar een deel van de te verwachte kosten voor eigen rekening te nemen. Kieszorg.nl gebruikt een unieke methodiek waarmee u dat kunt vergelijken. Hierdoor zijn per saldo besparingen van vele honderden euro’s per jaar mogelijk zijn.

Ga vergelijken

Vanaf 19 november dienen alle zorgverzekeraars de premies en voorwaarden 2017 bekend te hebben gemaakt. U heeft dan nog 6 weken de tijd om een beslissing te nemen. Neem daarom de tijd, beslis niet te snel en maak eerst een goede vergelijking op basis van uw wensen en persoonlijke situatie.

Overstappen

Overstappen naar een nieuwe zorgverzekering is ieder jaar per 1 januari mogelijk en is gemakkelijk. De nieuwe  zorgverzekeraar zegt de oude op, indien de aanvraag uiterlijk op 31 december is ingediend. Dit is een onderlinge afspraak tussen zorgverzekeraars en wordt de "overstapservice" genoemd. 

Let op: Wilt u pas in januari een nieuwe verzekeraar kiezen, dan moet u zelf opzeggen vóór 1 januari. Verzekeraars zijn niet verplicht om u te accepteren voor een aanvullende verzekering. Bij een zeer uitgebreide aanvullende verzekering kan het zijn dat er sprake is van een medische selectie.